Het woord HSP wordt nog maar zo’n 15-20 jaar regelmatig gebruikt. De laatste jaren echter lijkt het wel alsof bijna iedereen HSP is. Tenminste als je de berichten op sociale media mag volgen.
Een grappige die ik onlangs tegenkwam was een bericht van een vrouw die zei: “ik heb geen FOMO” (fear of missing out), “ik heb FOBI!” (fear of being invited). Vast herkenbaar als je een échte HSP bent.
Maar wat is dat dan, een échte HSP?
Wel, een hoogsensitief persoon is iemand die heel gevoelig is. Zoals een gevoelige radar die dingen kan oppikken die andere mensen niet eens zien, voelen, ruiken of horen.
Een hoog sensitief iemand heeft inderdaad gevoelige antennes of een gevoelige radar. Je merkt dan details op die anderen niet zien. Zoals een kast die verplaatst is, iemand die naar de kapper ging of een nieuwe shirt draagt, iemand die een mindere dag heeft, mensen die niet authentiek zijn, geuren (parfums, wasverzachters enzovoort geven nét iets teveel geur af), films (vooral emotionele of spannende films) komen te hard aan…
De dingen des levens hebben gewoon een krachtiger effect. Alles is intenser, ook wat overweldigender.
Niet voor iedereen hetzelfde
We mogen hoogsensitieve personen niet allemaal over dezelfde kam scheren natuurlijk. Het interessante is inderdaad dat die antennes niet voor iedereen hetzelfde zijn. Hoog sensitief persoon A kan misschien niet goed om met bepaalde geuren of luide muziek, terwijl hoog sensitief persoon B net heel graag naar overweldigende muziek luistert, maar dan net sterker van slag is wanneer iemand niet vriendelijk reageerde, of wanneer het koud of warm is.
Een hoogsensitieve vriendin en ikzelf (ook hoogsensitief) zaten ooit in een warme sauna. Wel, ik vond het althans warm, want zij vertelde me: “voel je dat tochtje niet? Het komt van onder de deur denk ik? Ik heb het koud, kunnen we vertrekken?”
Aanstellerij
Wat ik zelf één van de moeilijkste aspecten van hoogsensitief zijn vind, is het onbegrip van andere mensen. Zij voelen, zien, ruiken, horen het niet. Dus het kan niet.
“Ik zie geen stoel, dus hier staat geen stoel”.
Dat is waarschijnlijk correct.
Maar “ik heb het niet te warm, dus het is niet te warm”, “ik ruik dit graag, dus er is iets verkeerd met deze geur”, “dat staat toch niet te luid?”, “ben je nu al moe? Het is nog maar…”, “neen dat kan niet dat je je door het eten/drinken van X nu raar voelt, ik heb het ook gegeten”, “het kan niet dat je je zieker voelt wanneer je…, dat is net gezond voor je”… enzovoort.
Je kan het echt niet uitleggen aan mensen die het niet “zien”. Zij begrepen het niet en bestempelen het maar al te vaak als “aanstellerij”.
Toch is HSP of hoogsensitief zijn een kracht!
Toch is hoogsensitief zijn een kracht. Het is een kracht die al tientallen jaren verwelkomt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de CIA of een intelligentiedienst. Zij houden van mensen die details zien, gedragsveranderingen opmerken, kunnen voelen of iemand authentiek is of niet.
Of aan bepaalde artiesten. Vele van de mooiste liedjes en muziek werden gecomponeerd door hoogsensitieve personen die zich heel goed kunnen inleven in wat andere mensen voelen. Idem voor belangrijke regisseurs, schrijvers, sprekers, filosofen,…
Je hoeft het natuurlijk niet eens zo ver te zoeken. Hoogsensitieve mensen zijn goede vrienden, ouders enzovoort net omdat ze op de details kunnen letten.
Kunnen. Want het is natuurlijk wel belangrijk om de nadelen van hoogsensitief zijn niet de bovenhand te laten nemen. Nadelen zoals alles graag onder controle hebben, op details letten wanneer dat niet nodig is enzovoort. Ik hoop dat dit blog je kan helpen om beter met de nadelen om te gaan, zodat vooral de kracht nog over blijft 😊