Hoogsensitief

Ben je ook op zoek naar zekerheid en controle?

Hoogsensitieve personen zijn regelmatig op zoek naar zekerheid. Dat is waarom we zo graag plannen of lang malen over een beslissing. We bedenken meerdere mogelijke opties, hoe het kan aflopen, wat de gevaren zijn en voor je het weet hebben we enkele dagen later nog altijd geen beslissing genomen. Als ik er van uit mag gaan dat jij, de lezer, een hoogsensitief persoon bent, dan ga je je vast wel herkennen in het steeds inzitten met iets dat er in de toekomst aankomt. Een feest, een belangrijke vergadering, een ander moment dat misschien wat te prikkelend kan zijn… Dan gaan we aan het plannen natuurlijk, op zoek naar controle en zekerheid.

Wel, het is vast geen nieuws voor je dat die zekerheid natuurlijk niet bestaat.

In de huidige tijden is dit alles moeilijker dan ooit (dat vind ik althans). Er is zoveel onzekerheid, de wereld is veel veranderd de laatste jaren.

Maar is dat wel zo?

Was er ooit wél zekerheid? Hadden we ooit alles dan wél onder controle? Natuurlijk niet!

Ik denk niet dat we ons willen voorstellen hoe het leven er voor gevoelige mensen zoals ons zou uitgezien hebben in de middeleeuwen bijvoorbeeld…waarbij elke wandeling buiten de muren van het dorp je laatste kon zijn. Ook binnen de muren was het natuurlijk geen pretje. Koud, vochtig, al die geuren en geluiden.

Misschien hebben we geluk nu.

Als we naar onze lange geschiedenis en evolutie kijken, dan begint het op te vallen dat die zekerheid waar we zo naar op zoek zijn gewoon niet bestaat. Alles is relatief! Niets is zeker, niets staat vast!

Ik ben zelf een grote fan van apocalyptische reeksen, zoals reeksen over zombies enzo…omdat je daar opnieuw ziet hoe goed wij het nu hebben, dankzij onze maatschappij. Wanneer de mensen in zo’n serie een “veilige” plaats vinden, een huis, een bunker, een plaats waar eten en water is…Dan weet je op voorhand al dat dit van tijdelijke duur is. Of de zombies vinden hen, of een andere groep met slechte bedoelingen.

Is het in de natuur anders?

Ook al vinden we in de woestijn die ene cactus die ons van water en wat voedsel voorziet, uiteindelijk is hij op en moeten we weer op zoek. Ook al vinden we een kabbelend beekje in het bos waar we water hebben, dan zal er plots wel een beer verschijnen die ons het leven moeilijk maakt.

Waar ik naartoe wil is dat niets zeker is en alles tijdelijk is. Ook al werken we heel hard aan het alles onder controle krijgen én lukt dat, dan nog is die situatie tijdelijk.

Wat ik zelf gemerkt heb is dat ik, hoe meer ik me daarbij neerleg, hoe sterker ik me voel. Hoe beter ik tegen prikkels en andere dingen waar ik normaal gezien gevoelig voor ben, kan.

Heb jij dit al geprobeerd?

Ik voel zelf meer controle wanneer ik besef dat ik bijna géén controle heb én me daar bij neerleg. Niets is permanent. Alles is vluchtig. Het “nu” is het enige moment dat we hebben. Het verleden is voorbij en de toekomst kan nog alle kanten uit, of we hem nu onder controle proberen krijgen of niet.

Dit is een spiritueel bericht, dat besef ik, maar ik hoop dat je er toch wat kracht uit kon putten!