Hoogsensitief

Hoogsensitief zijn en graag alles onder controle hebben

controle loslaten als HSP

Voor een hoogsensitief persoon spelen prikkels een grote rol. Dat is waarschijnlijk geen nieuws voor jou 😉 Het zijn de prikkels waar we op reageren. Geluiden, geuren, emoties (van ons en andere mensen), dingen die we zien (hoe iemand ons aankijkt, of iemand naar ons glimlacht of niet, tijdens een gesprek diep in onze ogen kijkt of continu wegkijkt enzovoort), temperatuur…

Hoe meer prikkels, hoe ingewikkelder het leven van iemand die hoog sensitief is. Maar er is meer. Studies en mijn eigen ervaring hebben aangetoond dat prikkels die we niet zelf kiezen veel zwaarder aanvoelen dan prikkels die we zelf kiezen.

Ik ben benieuwd of dat voor jou ook zo is. Denk bijvoorbeeld aan luide muziek die je zelf aanzet omdat je naar je favoriete liedje wil luisteren, versus luide muziek van die buurman die nooit hallo zegt…Dat is waarschijnlijk storender. Niet? En misschien ook als het toch in beide gevallen om jouw favoriete liedje gaat. Omdat we er geen controle over hebben, voelt het storender aan.

Of in een zaal vol mensen en met veel prikkels zijn waar je, wanneer je maar wil, weg kan, versus in dezelfde zaal zitten maar waar je permanente aanwezigheid verwacht wordt. Zelf aan het stuur zitten in een wagen versus passagier zijn. In het midden zitten in het vliegtuig, dus met een stoel rechts en links naast jou, versus net naast het gangpad waar je lekker je beentjes kan strekken wanneer je maar wil (zolang de stewardess het karretje met borrelhapjes daar maar niet parkeert)…

Herken je je hierin? Hoog sensitieve mensen hebben alles graag onder controle. Dat zorgt voor een beetje meer rust. Toch is het tegelijk een valstrik.

De valstrik van alles onder controle willen

Hoe meer we alles onder controle willen houden, hoe gevoeliger we worden voor externe prikkels die buiten onze controle vallen. Als je weer even aan de buur met luide muziek denkt. Hoe meer we ons daardoor laten opjagen en ons focussen op die prikkel, hoe belangrijker hij natuurlijk wordt.

We hebben onze hoogsensitiviteit voor een deel mee in de hand. Niet dat we het plots leuk gaan vinden wanneer de buur zondagochtend om 6 u besluit het gras te maaien (ok, dat zou niemand leuk vinden), maar we kiezen wel of we het nog erger maken of niet.

Hoe dan?

Door ons zoveel mogelijk over te geven aan de dingen waar we geen controle over kunnen hebben. Door de prikkels toe te laten in dat geval en ze gewoon door ons heen te laten gaan. Dat vind je onder andere ook terug in mindfulness. In plaats van ons te verzetten tegen iets waar we geen controle over hebben, observeren we het gewoon.

Dus we gaan van: “goh waarom vindt die buur het nu weer nodig die muziek zo luid te zetten” naar “zo, de buur zet de muziek weer luid”. Ik benadruk nogmaals dat het nog steeds storend blijft dan, maar we voegen geen olie op het vuur en die prikkel zal steeds minder impact op ons hebben. Wanneer we er ons echter tegen verzetten, zal ons lichaam keer op keer in de verdediging blijven schieten.

Zijn er dingen waar jij graag controle over hebt, waarbij dat sowieso niet kan? Dat kunnen de “olie op het vuur” momenten zijn voor jouw hoogsensitiviteit.