Laat me meteen het antwoord geven: ja! Door regelmatig aan bepaalde prikkels blootgesteld te worden, kan je er als hoog sensitief persoon aan wennen. Maar toch zijn er enkele belangrijke dingen die we best in het achterhoofd houden.
Een heel belangrijke les die ik zelf niet meteen leerde, is hoe belangrijk het is om naar ons lichaam te luisteren als hoog sensitief persoon. Wanneer een hoog sensitief persoon aan veel prikkels blootgesteld wordt, bijvoorbeeld op het werk of op school, dan went dat. Soms is dat ook écht! Prikkels die ons vroeger uitputten, doen dat na een tijd minder. Af en toe lijkt het enkel zo. We denken dan dat we de prikkels (bijvoorbeeld de vele geluiden en gesprekken op het werk) gewoon zijn, maar ’s avonds is de batterij toch leeggelopen. We hebben rust nodig. Voor sommige hoog sensitieve mensen zal dat niet meteen duidelijk zijn. Ze zijn dan gewoon extra prikkelbaar ’s avonds. Ze lezen nog een mail waar ze sterk op reageren en de slaap niet kunnen vatten, ze raken plotseling in een verhitte discussie met hun partner of kinderen, ze worden of reageren héél emotioneel op iets wat gebeurt… en begrijpen het zelf niet goed.
In dat geval is de batterij toch volledig leeg. We voelen in dat geval de prikkels minder (waardoor we hun impact op onze batterij niet door hebben) en net daarom moeten we in dit geval aandacht geven aan ons lichaam. Dat stuurt wel signalen. Weet je welk het belangrijkste is? Wanneer je voelt dat je prikkelbaar wordt, emotioneler, moe, wanneer je moeite hebt om te concentreren, wanneer je niet meer volledig aanwezig bent enzovoort. Dat zijn de signalen dat het tijd is om je even af te sluiten van de vele prikkels en de batterij op te laden.